Cursus BACKtoGOLF

Doel

Nederland telt ongeveer 384 000 golfers. Verwacht wordt dat komende jaren het aantal golfers gestaag blijft groeien. De golfsport is de derde sport in Nederland (na voetbal en tennis). De participatie van het aantal oudere spelers is echter groot. De meeste golfers zijn tussen de 30 en 70 jaar. Cijfers 2021 -bron NGF.

Elk jaar kampt 15 tot 20% van het aantal golfers met één of meer golfgerelateerde blessures.
De TOP 5 golfblessures zijn: lage rugklachten, golfelleboog, pols-, knie- en schouderklachten.

Het doel van deze cursus is om fysiotherapeuten gerichter kennis bij te brengen omtrent het analyseren van de golfhouding (een verkeerde golfhouding is in bijna 45% van de gevallen oorzaak van de klachten), het behandelen van golfblessures en het voorkomen van golfblessures door o.a. een specifiek op de golfsport gericht trainingsprogramma.

Omschrijving

De cursus BACKtoGOLF is ontwikkeld in de Verenigde Staten door Bud Ferrante, die jarenlang met zijn BACKtoGOLF fysio-team tijdens de PGA-tour professionele golfers fysiotherapeutisch heeft begeleid. Hij ontwikkelde een programma van analyseren en oefeningen vanuit de stelling dat een goede golfswing vraagt om een goede golfbody. Een blessure, stijfheid, te veel spierspanning of “niet in balans zijn” kunnen oorzaken zijn van de klachten.

Na het volgen van deze driedaagse cursus moet de fysiotherapeut de problemen beter kunnen analyseren en gerichter de behandeling  kunnen inzetten ten aanzien van een golfblessure, alsmede ook preventieve oefeningen kunnen meegeven ter voorkoming van golfblessures.

René Claassen, docent nascholing fysiotherapie/manuele therapie: sinds 1995 in het MULLIGAN Concept en sinds 2007 docent BACKtoGOLF.

Kosten voor deze herhalingsdag
€ 985,-
inclusief lunch, koffie/thee en handout

20 Accreditatiepunten
– Algemeen Fysiotherapeut
– Beroepsgerelateerd deel
KNGF/KRF NL (Voor Keurmerk en de Belgische Pro-Q-Kine wordt accreditatie aangevraagd)

 

Inhoud cursus BACKtoGOLF

  1. Introductie
  2. Achtergronden
  3. Analyseertechnieken op basis van het “Six Steps”plan
  4. Onderzoek-en behandeltechnieken , Top 5 golfblessures, met aandacht voor KNGF richtlijnen en behandeltechnieken volgens het MULLIGAN™ Concept
  5. Trainingsprogramma voor de golfer, om blessures te voorkomen en belastbaarheid te verhogen
  6. Afsluiting