Ervaringen van collega’s

WAAROM COLLEGA’S U ADVISEREN DE CURSUS MULLIGAN™ CONCEPT TE GAAN VOLGEN

Hieronder kunt u reviews lezen van collega’s.

Wij vragen met regelmaat cursisten om feedback of om een review achter te laten. Ook behoefte om een reactie achter te laten na afloop van een cursus? Schrijf ons via het contactformulier op de website.

De video clip op deze pagina is opgenomen ter gelegenheid van ons lustrum in 2015, maar de content is nog steeds actueel! Vandaar dat we deze clip hier toch nog laten zien en u adviseren deze zeker te bekijken indien u overweegt de cursus te gaan volgen. Bekijk meer video clips via de home page, scroll naar onder, of ga naar ons You Tube kanaal.

Daisy Reijersen
Ik heb de ABC cursus gevolgd, hierbij komt het hele lichaam aan bod, gedurende 6 bijeenkomsten. De Mulligan methode heeft het stellen van differentiaal hypotheses bij mij vergroot en ook zeker mijn manuele handelingen.  De Mulligan techniek kijkt namelijk naar de stand van de botten en gewrichten en hoe deze samenwerken in één beweging. Na dag 1 was ik meteen geïnspireerd om de technieken bij mijn patiënten te gebruiken, wat ook veilig gedaan kon worden, gezien de behandeling pijnvrij moet zijn. Ik raad deze cursus zeker aan als fysiotherapeut. In alle opzichten, denk ik, een verrijking van kennis.

Nick
Zeer nuttige en praktische cursus. Ik merk dat ik steeds vaker klachten behandel d.m.v. Mulligan technieken met name als pijnmanagement. Ik heb al veel positieve reacties gehad van patiënten en sommige patiënten uitbehandeld door uitsluitend gebruik te maken van Mulligan. Vooral nuttig bij klachten aan Cwk, Lwk en knieklachten. Het is zeker een aanrader en veranderd je behandelstrategie enorm. 

Freek
Ik ben erg te spreken over deze cursus. Bizar dat we zo’n visie nooit op school gehad hebben. Simpel maar een andere kijk op bepaalde klachten. Dit is iets wat ik zeker zal meenemen in mijn verder loopbaan. In de periode van de cursus al meerder keren successen behaald met Mulligan wat met mijn oudere skills niet lukte. René is een fijne docent en ik zal dit zeker aan andere fysio’s aanbevelen. 

Jeremy
De cursus heeft mij meer inzicht en tools gegeven om efficiënt toe te passen tijdens mijn behandelingen. De, helaas, veel uitgesproken zin van de cliënt: “Hier heb ik al jaren last van”, zag ik voor de cursus als een “lastig fenomeen” en nu als een interessante uitdaging om direct mee aan de slag te gaan. Zo heb ik bij een aantal cliënten met nekpijn incl. bewegingsbeperking al goede resultaten gehad. En verbazende reactie over hoe snel de klachten verhopen kon worden. Ik zou de cursus aan iedere fysiotherapeut aanraden, zonder twijfel. Het is veilig, direct toe te passen en in een aantal gevallen zeer efficiënt. Erg leuk voor de cliënt, maar ook zeker voor jou als zorgprofessional.

Alex van der Meij
Mooie en aanvullende technieken die zeer bruikbaar zijn en mooie directe resultaten geven in de praktijk. Nieuwe inzichten meegekregen m.b.t. oorzaak/gevolg en ook m.b.t. benaderen van klachten. De resultaten van de door mij toegepaste technieken lopen uiteen van “wonderhanden” tot matig resultaat. Overwegend positieve reacties en fijne technieken, ook omdat het geen pijn mag doen. Toegepast bij tuberculum major fractuur schouder, bij trauma middenvoet en enkel, painful arc schouder, acute nek, bursistis heup, onderrug discose. 100% Aanrader, deze cursus. Zeer duidelijke uitleg, zeer bekwame docent (Peter van Dalen). Milde technieken met bijzondere resultaten.

Anoniem
Ik vind dit zelf de meest waardevolle cursus voor mij tot nu toe en wil het zeker aanraden bij collega’s omdat je mobiliseren en patiënt zelf laten bewegen in 1 behandeling kan integreren én dat het pijnvrij plaats vindt.

Bart van den Brekel
Deze andere manier van mobilisaties zijn zéér werkzaam. Behandeltechnieken volgens Maitland heb ik al losgelaten, omdat ik merk dat Mulligan technieken fijn werken. Collega’s in mijn praktijk/omgeving zijn al ingelicht en aangeraden dit concept te volgen. Met dank aan René Claassen.

Anoniem
Goed toepasbaar in de praktijk, heerlijk hands-on.

Judith Voogt
Ik heb ontzettend veel aan deze cursus gehad en gebruik het dagelijks in de praktijk. Bij gewrichtsbeperkingen zet ik nu als eerste Mulligan in en de resultaten zijn vaak echt fantastisch! Niet altijd natuurlijk, maar ik en mijn cliënten beschouwen deze technieken echt als een meerwaarde! Hoofdzakelijk pas ik de technieken toe bij heup-, knie-, enkel- en nekpijnklachten. Ik zal deze cursus zeker aanraden bij mijn collega’s. Mijn directe collega’s die bij mij in de praktijk werken gaan jullie ook zeker nog zien!

Jan Evers, Centrum Evers
In het verleden de SOMT en McKenzie gedaan. Het theoretische gedeelte lijkt in die cursussen meer onderbouwd. Tegelijkertijd doet dit niets af aan de prachtige inzichten, anders kijken, inzet van de client door actief te bewegen in een pijnvrije beweging, waardoor deze opleiding mijn inziens een must is voor elke fysiotherapeut. Deze opleiding zou bij de basis skills moeten behoren van iedere fysiotherapeut. Een echte aanrader, ook bij 30 jaar ervaring. 

Michiel van Aarst, FT, MT, docent hogeschool Leiden
Veel inzichten gekregen m.n. bij blessures en traumata gekoppeld aan ontstaanswijze en veel meer kijken naar de functie, die vaak gekoppeld is aan de hulpvraag.Resultaten zijn vaak verbluffend en de reacties erg positief. Toegepast met name bij traumata en blessures die al lang geleden hebben plaatsgevonden en waarbij patiënten nog steeds klachten aangaven. Het is een andere manier van klinisch redeneren gekoppeld aan (dys)functie. Los durven laten van patronen/paradigma’s die in de fysiotherapie ingeslepen zijn.

Gerard Bambacht
Nieuwe inzichten, nieuwe benadering. Toepasbaar bij/in situatie waarin andere methodes niet/onvoldoende werken. Proberen dus!
Ik ga soms al wat minder structuur/weefselgericht denken, meer in totale beweegpatronen/functies.
Ik heb al wel wat leuke resultaten bereikt met een aantal technieken, al zijn er nog heel veel technieken die ik nog niet toegepast heb. Tot dusver vooral toegepast bij vinger, knie, Cwk/CTO, distale fibula (enkel). Ik raad deze cursus zeker aan: praktisch, leerzaam, nieuwe inzichten, meteen toepasbaar en nog heel gezellig ook ! Ook een plus voor organisatie, locatie, lunch!

Theo
Praktisch goed toepasbare cursus. Nieuwe inzichten. Op een andere manier kijken naar mobilisaties en nog meer in de keten denken i.r.t. bijv. een inversietrauma. Meer analyseren op gewrichtsniveau + keten bij functieproblemen en onderzoekend behandelen (creatief denken). Leuke en snelle resultaten, ook bij patiënten van collega’s die al lang met klachten lopen. Soms verwonderd over de snelle en pijnvrije oplossing (mob. Beperking / hoofdpijn / tennisarm). Collega’s zijn enthousiast en zien!

Lieneke
Sommige patiënten, met wie je normaal zo’n 6-7 behandelingen nodig had, kan ik nu in 1-2 behandelingen klachtenvrij krijgen. Ik kijk nu “mechanischer” naar klachten, meer vanuit de mobiliteit gedacht. Patiënten zijn vaak verbaasd dat ze al snel zo’n goed resultaat hebben, vooral als ze al maanden of jaren last hebben. Ik heb de technieken vooral toegepast bij nekklachten, rugklachten, knieklachten. Ik zou deze cursus zéker aanraden! Heel fijn dat het zo praktisch is, en je leert nog veel beter klinisch redeneren. Ik denk echt dat deze cursus mij een betere fysiotherapeut maakt.

Lars
Het Mulligan Concept is een uitgebreid concept met vele manuele technieken die prima toegepast kunnen worden in de praktijk. Het resultaat van technieken is soms heel verassend. De technieken bijten andere technieken en behandelingen niet. Ik vind de opgedane kennis echt een meerwaarde. Leuke praktische cursus en leuk om te doen. De technieken kunnen toegepast worden bij vele klachten. Ik zou de cursus willen aanraden bij collega’s die graag meer manuele vaardigheden willen trainen en ontwikkelen. 

Hans
Zeer praktisch en direct toepasbaar in de praktijk. Zeer mooie aanvulling qua tools/handvattingen. Waardevolle cursus met hele mooie uitkomsten in functie verbeteringen. Behandelen zoeken in de functiebeperking van de patiënt. Absoluut een aanrader!

Gosse
De Mulligan technieken zijn een aanvulling op mijn vaardigheden, die ik nu dagelijks toepas. Het heeft er voor gezorgd dat ik mij minder ben gaan focussen op de pijnlijke plek en meer naar omliggende gewrichten ben gaan kijken. Ik heb al een aantal bijzondere effecten gehad, waarbij patiënten het een wonder noemden. Deze cursus is zeker een aanrader. 

Kirke
Praktische cursus, direct goed toepasbaar in de praktijk. Je kunt veel “uitproberen”, gezien het allemaal pijnvrij moet. Aantal knie, schouder en nek patiënten effectief behandeld middels Mulligan binnen 1 a 2 behandelingen pijnvrij in functie.

Anoniem
Het MULLIGAN Concept is een mooie aanvulling op mijn “gereedschapskist”(naast massagetechnieken, tape en oefentherapie). Bij bewegingsbeperking of pijn bij bewegen pas ik de technieken van Mulligan toe. Of het werkt goed of het werkt niet. Soms vind ik het lastig wanneer het wel helpt maar nog niet 100%, om dan toch die 100% resultaat te krijgen. Voorbeeld: pt man van 40, langer dan 10 jr rugklacht, diverse fysio’s, manueel ther. en chiropractor gezien. Niets hielp. Heb ik met een unilaterale SNAG L5 van zijn klachten kunnen helpen. Via hem veel nieuwe klanten gekregen. De cursus is een aanrader: ja, want als het helpt dan langdurig/blijvend resultaat.

Ellen
Werkend in verpleeghuis/ouderenzorg 1e lijn is manueel fysiotherapeutisch handelen maar een klein deel van het werk. Het kost tijd om routine in te bouwen voor mezelf. Ook niet alle handvattingen zijn mogelijk. Daarom is zo’n herhalingsdag fijn, want ook bij de ouder wordend of minder mobiele mens is er veel winst te behalen met Mulligan technieken. Het is dus echt een toevoeging aan mijn behandelmogelijkheden. O.a. NAG’s of SNAG’s cervicaal, maar ook bijvoorbeeld bij knieartrose is veel verbetering met MWM (functioneel bijvoorbeeld bij opstaan uit een stoel) te behalen.

Frederik Claessens, Belgie
Ik gebruik Mulligan nog vaker dan ik dacht sinds de ABC cursus 1 jaar geleden.
Voorbeelden:
– lumbale SNAG → Flexie significante verbeter in chronische patiënt
– caudaal-laterale glide GH → elevatie 90°→170° na 1 sessie! (reeds 15-20 jaar klachten sinds operatie schouder
– tenniselleboog in combinatie met conservatieve aanpak
– Fascia Plantaris tape → enorme impact op pijnscore
– cervicale NAG’s voor Range of Motion 

Ron ten Broek
Zeer praktische waardevolle cursus. Direct toepasbaar in de praktijk! Goede resultaten in behandeling en patiënten vinden het over het algemeen een fijne vorm van therapie, waar direct resultaat zichtbaar is.

Wat zeggen onze gecertificeerde MULLIGAN™ Therapeuten (CMP-ers)? 

Erik van Putten, Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut, Manueel therapeut, CMP
Mulligan is een snelle effectieve methode om snel disposities op te sporen in het bewegingsapparaat. Een mulligan therapeut kan door het toepassen van het concept sneller en beter via klinisch redeneren tot een diagnose komen op functiestoornis gebied en deze snel en effectief oplossen. De patiënt ervaart meteen effect. Mijns inziens is dit de cursus die iedere afgestudeerde fysiotherapeut als eerste zou moeten doen in het belang van de patiënt.

Wobbe Wolters, Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, CMP
Het Mulligan Concept is een “must” voor elke fysiotherapeut die werkt in de eerste lijn. Op onze praktijk is dit concept standaard in onderzoek en behandelen. De resultaten zijn klinisch zeer evident en direct meetbaar en doordat de behandelingen pijnvrij gegeven worden, zijn patiënten bij ons enorm tevreden.

Kees Toppen, Manueel Therapeut, CMP
Omdat: het aanleren van deze zachte technieken een omslag heeft gegeven in mijn therapeutisch denken en handelen, met deze technieken zijn alle wervels subliem te mobiliseren, hetgeen met de hardere aanpak niet mogelijk was. Mijn patiënten en ook collega’s die met mij kijken zijn allen erg enthousiast. Ik zou iedere manueel therapeut willen adviseren na hun reguliere opleiding de Mulligan cursus te gaan volgen. 

Tim van der Stam, Fysiotherapeut, Docent opleiding Fysiotherapie, CMP
Het praktisch concept aangeboden in de cursusdagen is snel toepasbaar. De regels zijn helder, indien de techniek goed wordt uitgevoerd kan er snel resultaat zijn; het kan snel beslissend zijn of het toepassen van Mulligan technieken geindiceerd is. Klinisch redeneren wordt vanuit musculo skeletaal perspectief eenvoudig maar gedegen aangereikt. behandelfrequentie wordt lager, tevredenheid van patiënten hoger. Regelmatig worden “miracles” ervaren door de patiënten. Patiënt (studente fysiotherapie 2008) kon 10 jaar haar linker schouder niet aanraken met haar gelijknamige hand. Tijdens een val van haar paard, is haar elleboog overstrekt. Ze kreeg na behandeling het advies er “mee te leren leven”. Ze kan na 3 repetities van een Mobilisation with Movement techniek toegepast aan de elleboog haar schouder weer (en nog steeds!) aanraken. Dáár “mee leren” leven heeft haar geen moeite gekost. 

Daan Groffils, Manueeltherapeut, CMP
One Miracle A Day, heerlijk gevoel om in een vingerknip langdurige pijnklachten te verhelpen. Simpel, duidelijk en effectief! Dankzij het Mulligan Concept ging er voor mij een nieuwe wereld open, manuele therapie op een hoger niveau ….
Nek, schouder, elleboog, rug, heup, knie: met het arsenaal aan technieken van het Mulligan Concept kan ik zowat iedereen snel en effectief helpen. Dankzij het Mulligan Concept werd ik een beter manueel therapeut en het leuke is dat patiënten zich betrokken voelen bij de behandeling en dankzij de verschillende oefeningen thuis verder kunnen oefenen. 

Martin van der Hoek, Manueel therapeut, CMP
Had ik maar 20 jaar geleden kennis gemaakt met het Mulligan Concept. Als manueel therapeut kan ik met dit concept veel beter en veiliger werken. Vroeger hoorde pijn en napijn erbij, nu weet je dat het helemaal niet nodig is en dat je iets verkeerd doet. Het concept en de app houden mij scherp. 

Petra Hasper, Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, CMP
Bij elke behandeling ben ik blij dat ik eerst uit mijn grote hoeveelheid pijnvrije handgrepen van Mulligan kan kiezen om een eerste effect te bewerkstelligen. Dat geeft de patiënt zeer veel vertrouwen! Daarna komt de rest (advies, oefentherapie, tape). Vooral mobiliserende technieken voor de heup en bekken zijn favoriet. Het zijn fantastisch praktische cursussen, waarbij je technieken leert, die je de volgende dag direct in de praktijk kunt toepassen. 

 

 

 

 

Volgende